Spring naar content
Volledige beschrijving geselecteerd orgel
Aartrijke, België (West-Vlaanderen) - Sint Andreaskerk
Gemeente: Zedelgem
Streek:Vlaanderen
Adres: Eernegemsestraat 1, 8211, Aartrijke

Beschrijving nr.: 2053802.

Gebouwd door: Frederick Loncke (1910)

JaarOrgelbouwerOpusActiviteit
1910 Frederick Loncke  nieuwbouw
ca. 1925 Jules Anneessens  ombouw
1979 Joseph Loncke & Zn.  reconstructie

  • In 1909-1910 bouwde Frédéric Loncke een nieuw orgel voor de in de jaren 1894-1900 gebouwde Sint Andrieskerk in Aartrijke. Er zouden vijf registers zijn overgenomen uit het voorgaande orgel (uit de oude kerk), dat in 1773 was gebouwd door Pieter Van Peteghem. Deze registers zijn in elk geval thans niet meer aanwezig. Het orgel werd geplaatst op het doksaal aan de westzijde van de kerk in een eenvoudige kas met neogotische elementen. Het orgel werd gebouwd met mechanische toetstractuur, pneumatische registertracuur en kegelladen. Begin januari 1911 werd het orgel in gebruik genomen. Het orgel was het eerste waar zijn zoon Joseph Loncke aan heeft meegewerkt.
  • Een tiental jaren na de bouw is het orgel door Jules Anneessens verbouwd. De belangrijkste ingreep was het splitsen van het meubel in twee gescheiden gedeelten, waardoor het venster zichtbaar werd vanuit de kerk. In 1932 plaatste Jules Anneessens een electrische windmotor.
  • In 1978-1979 is het orgel door de firma Loncke herbouwd. De orgelkas werd teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Er zijn nieuwe mechanieken en sleepladen vervaardigd. De dispositie is ongeveer gelijk aan de originele, maar met enkele verschuivingen en uitbreidingen. Het pedaal heeft een omvang van dertig tonen, drie meer dan oorspronkelijk. Op het pedaal is een uitbreiding met een Octave 4' gerealiseerd en het Récit is uitgebreid met een Basson-Hautbois. De Quinte van het Grand Orgue was van origine een zes-voets register. Tenslotte zijn op het Récit enkele registers verschoven en aangevuld: Dulciana en Flûte Traversière van acht- naar viervoets en de Flûte 4' naar een Octavin 2'. Adviseur bij de werkzaamheden was dhr. A. Deschrevel.

Technische gegevens
Aantal registers per werk
- Grand Orgue10
- Récit Expressif9
- Pédale3
Totaal aantal stemmen22
ToetstractuurMechanisch
RegistertractuurMechanisch
Windlade(n)Sleepladen

Dispositie
Grand Orgue (C-g'''): Montre 16', Bourdon 16', Viole de Gambe 8', Bourdon 8', Prestant 4', Quinte 2 2/3', Doublette 2', Fourniture 3 rangs, Bombarde 16' (from c°), Trompette 8'.
Récit Expressif (C-g'''): Principal 8', Salicional 8', Voix Céleste 8', Bourdon 8', Prestant 4', Dulciana 4', Flûte Traversière 4', Octavin 2', Basson-Hautbois 8' - 1979.
Pédale (C-f'): Sousbasse 16', Flûte Basse 8', Octave 4' - 1979.
Koppelingen: Accouplement du Récit au Grand Orgue, Tirasse Grand Orgue, Tirasse Récit.
Speelhulpen: Tremolo.

Overige dispositiegegevens
Verschillende disposities De oorspronkelijke dispositie luidde:
Groot Orgel (C-g'''): Bourdon 16', Montre 8', Gamba 8', Bourdon 8', Quinte 6', Prestant 4', Doublette 2', Fourniture 3 rangs (3'), Bombarde 16', Trompette 8'.
Recit Expressif (C-g'''): Principal 8', Bourdon 8', Salicional 8', Voix Céleste 8', Dulciana 8', Traversière Fluit 8', Prestant 4', Flûte 4'.
Voetclavier (C-d'): Sousbasse 16', Flûte Basse 8'.
Koppelingen: Manuaalkoppel, Voetclavier - Groot Orgel, Voetclavier - Recit.
Speelhulppen: Forté, 3 vaste combinaties (piano, mezzoforte, forte).
Literatuur Het historisch orgel in Vlaanderen : Deel IVa Provincie West-Vlaanderen (Arrondissementen Brugge en Oostende) / A. Fauconnier, P. Roose. - Brussel : Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur - Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, 1986.