Spring naar content
Volledige beschrijving geselecteerd orgel
Foto: Tjalling Roosjen. Datering: 25 January 2012.

Foto: Tjalling Roosjen

Amersfoort, Nederland (Utrecht) - Oud-Katholiek Seminarie
Gemeente: Amersfoort
Adres: Koningin Wilhelminalaan 3, 3818 HN, Amersfoort

Beschrijving nr.: 1008035.

Gebouwd door: Builder unknown (ca. 1830?)
Verkocht (1865)

JaarOrgelbouwerOpusActiviteit
ca. 1830? Builder unknown  nieuwbouw
1848 Abraham Meere jr.  restauratie en uitbreiding

In de kapel van het Oud-Katholiek Seminarie in Amersfoort stond in ieder geval in 1834 een pijporgel. Dit instrument werd in 1848 gereviseerd en uitgebreid door Abraham Meere, kleinzoon van de bekende orgelmaker Abraham Meere (sr.). Het vernieuwde orgel is gekeurd door J.A. van Eijken en H.W.G. van Eijken. Het deed echter niet lang dienst. In 1865 kocht men een tweedehands kabinetorgel en werd het andere orgel verkocht aan de organist G.J. van Eijken.

Technische gegevens
Aantal registers per werk
- Manuaal8
- Pedaalaangehangen
Totaal aantal stemmen8
ToetstractuurMechanisch
RegistertractuurMechanisch
Windlade(n)Sleepladen

Dispositie
Manuaal (C-f'''): Prestant 8' (discant), Holpijp 8', Viol di Gamba 8', Prestant 4', Fluit 4', Gemshoorn 4', Choraal Prestant 4', Octaaf 2', Tremblant.
Pedaal: Aangehangen.
Speelhulpen: Ventiel.

Overige dispositiegegevens
Broekhuijzen (1855) Het orgel in de Kerk van het Seminarum der R. Cath. van de Bisschoppelijke Clerezy had voor de verbouwing in 1848:
1. Prestant int front 4', 2. Holpijp 8', 3. Fluit 4', 4. Prestant disc. 8', 5. Octaaf 2', 6. Quint disc. 3'.
Dit werk was in een kleine kast omsloten, had twee blaasbalgen, de maker onbekend. In Februari 1848 is het gedeeltelijk vernieuwd, vergroot, aanmerkelijk verbeterd. De oude windladen werden door nieuwe vervangen. Het getal der genoemde stemmen, behalven Quint 3 vt, die er uit genomen is, werd met drie vermeerdert. Is gemaakt en voltooid door de Heer Abraham Meere, orgelmaker te Utrecht. Tevens werd al het in en uitwendige geheel vernieuwd en vergroot, op het manuaal werden onder en boven eenige toonen bijgewerkt zodat de Clavieren van C tot f''' lopen, terwijl eindelijk bij de twee blaasbalgen een derde groote werd bijgevoegd. Dit vernieuwde werk is geëxamineerd en goed gekeurd door de Heeren H.W.G. en J.A. van Eyken, organisten aldaar, die bij uitstek de viol di gamba preezen. Thans heeft dit orgel 8 stemmen, een handclavier, aangehangen pedaal en drie blaasbalgen.
Dispositie: Prestant in het gezicht 4', Holpijp 8', Viol di Gamba 8', Fluit 4', Prestant disc. 8', Octaaf 2', Gemshoorn 4', Choraal Prestant 4', Tremblant, Ventil.
Literatuur Oud-Katholiek orgelbezit (II) / S.W.J. Schade van Westrum. - In: De Mixtuur, nr. 43, september 1983.